Selamlar herkese,
Son günlerde (özellikle Kasım indirimlerinin bitişi ve Aralık ayının girmesiyle) yurt dışı alışveriş sitelerinden verdiğimiz siparişlerde ciddi bir yoğunluk ve gecikme fark ettim. Forumlarda ve sosyal medyada birçok kişi kargosunun "Gümrükleme işleminde" veya "Havalimanına ulaştı" adımında takılı kaldığını söylüyor.
Google’da net bir bilgi olmadığı için bu ana konuyu açtım. Kimsenin mağdur olmaması adına süreci buradan şeffaf şekilde takip edelim.
KARGO SÜRECİ VE GÜNCEL DURUM
(Aralık 2025 İtibarıyla)
Sipariş
Uçak
️ GÜMRÜK (Yığılma Var)
Teslimat
Şu an çoğu kargo kırmızı ile işaretli alanda 5-10 gün bekliyor.
Neden Gecikme Var? (Olası Sebepler)
Yaptığım araştırmalara ve genel tecrübelere göre Aralık 2025 dönemindeki bu yığılmanın sebepleri şunlar:
Kargosu Takılanlar Ne Yapmalı?
SİZİN KARGONUZ NE DURUMDA? (Anket)
Veri oluşturmak ve birbirimizi bilgilendirmek adına, sipariş bekleyen herkes aşağıdaki şablonu kopyalayıp durumunu yazabilir mi?
Benim durumum: 29 Kasım siparişim, 3 gündür İstanbul gümrükte bekliyor. Gelişme oldukça güncelleyeceğim.
Son günlerde (özellikle Kasım indirimlerinin bitişi ve Aralık ayının girmesiyle) yurt dışı alışveriş sitelerinden verdiğimiz siparişlerde ciddi bir yoğunluk ve gecikme fark ettim. Forumlarda ve sosyal medyada birçok kişi kargosunun "Gümrükleme işleminde" veya "Havalimanına ulaştı" adımında takılı kaldığını söylüyor.
Google’da net bir bilgi olmadığı için bu ana konuyu açtım. Kimsenin mağdur olmaması adına süreci buradan şeffaf şekilde takip edelim.
(Aralık 2025 İtibarıyla)
Şu an çoğu kargo kırmızı ile işaretli alanda 5-10 gün bekliyor.
Yaptığım araştırmalara ve genel tecrübelere göre Aralık 2025 dönemindeki bu yığılmanın sebepleri şunlar:
- Yıl Sonu Gümrük Sayımları: Her yıl Aralık ayında gümrüklerde işlemler yavaşlar, memurlar daha detaylı kontrol yapabilir.
- 30 Euro Sınırı Hassasiyeti: Sepet tutarı sınıra yakın olan paketler (Örn: 28-29 Euro) bazen "Ticari mi?" şüphesiyle kırmızı hatta düşüp incelemeye alınıyor.
- Kargo Firması Entegrasyonu: DHL eCommerce (Eski MNG Kargo) ve PTT Kargo tarafında, uçaktan inen paketlerin barkodlanması şu an normalden 3-4 gün daha uzun sürüyor.
- Panik Yapmayın: "Gümrükleme işleminde" yazısı bazen 10-12 gün boyunca değişmeyebilir. Bu paketin el konulduğu anlamına gelmez, sadece sırasını bekliyordur.
- PTT Kontrolü Yapın: Eğer kargonuz Türkiye'ye girdiyse, global takip kodu yerine size verilen "LP..." ile başlayan veya yeni takip koduyla PTT'nin kendi sitesinden sorgulama yapın.
- Vergi Durumu: Sipariş verirken vergiyi ödediyseniz, kapıda tekrar para istememeleri lazım. Ekstra ücret çıkarsa itiraz hakkınız var.
Veri oluşturmak ve birbirimizi bilgilendirmek adına, sipariş bekleyen herkes aşağıdaki şablonu kopyalayıp durumunu yazabilir mi?
Sipariş Tarihi:
Alışveriş Sitesi: (Temu / Shein / AliExpress vb.)
Kargo Firması: (DHL-MNG / PTT / Aras vb.)
Son Durum: (Örn: 6 gündür gümrükte bekliyor)
Benim durumum: 29 Kasım siparişim, 3 gündür İstanbul gümrükte bekliyor. Gelişme oldukça güncelleyeceğim.
Son düzenleme: