REHBER: 2026'da Şirket Kurmadan Yapay Zeka ile Etsy'den Dolar Kazanma (A'dan Z'ye Taktikler)
Merhaba arkadaşlar,
Forumda sürekli "Hangi işi yapayım?", "Dropshipping bitti mi?" sorularını görüyorum. Bu konuyu, sağda solda 5.000 TL'ye satılan eğitim setlerine para kaptırmamanız için açıyorum. Google'da arattığınızda karşınıza çıkan "Etsy nedir?" gibi boş içeriklerden bahsetmeyeceğim.
Burada anlatacaklarım; Yapay Zeka (AI) kullanarak "Dijital Ürün" üretmek, bunu Etsy'de satmak ve parayı en az komisyonla Türkiye'deki banka hesabınıza çekmek üzerinedir.
Çayınızı kahvenizi alın, bu rehber biraz uzun olacak ama sonunda bir iş modeliniz olacak.
ADIM 1: Neden Dijital Ürün? (Kargo Yok, İade Yok)
Fiziksel ürün satmak (takı, toka vs.) Türkiye'den gönderirken kargo maliyeti yüzünden kârlı değil. Dijital üründe kargo sıfır, maliyet sıfır. Ürünü bir kere yaparsınız, 1000 kere satarsınız.
Peki ne satacağız? İşte 2026'nın "Mavi Okyanus" nişleri:
- Wedding Invitation Templates (Düğün Davetiyesi): Canva linki olarak satılır.
- Airbnb Welcome Book: Airbnb ev sahipleri için kurallar kitapçığı şablonu.
- Midjourney Prompts: Başkalarının AI görsel üretmesi için hazır kodlar.
- Printable Wall Art: Duvar tabloları (Bunu AI ile yapacağız).
ADIM 2: Yapay Zeka ile Ürün Üretme (Tasarımcı Olmanıza Gerek Yok)
Tasarım yeteneğiniz sıfır olsa bile şu araçlarla profesyonel ürün çıkaracağız.
1. Midjourney veya Leonardo.ai (Görsel İçin):
Eğer "Boho style nursery wall art" (Bohem tarzı bebek odası duvar sanatı) satacaksanız, Midjourney'e şu kodu yazmanız yeterli:
Kod:
/imagine prompt: watercolor cute baby elephant, boho style, soft pastel colors, white background, high resolution, 8k --ar 2:3
2. Upscale (Kalite Artırma):
Midjourney size küçük boyutlu görsel verir. Bunu baskı kalitesine getirmek için BigJPG veya Upscayl (ücretsiz) kullanarak görseli 4x büyütün. Kalite bozulmaz.
ADIM 3: Mağaza Açılışı ve "Suspend" Yememek İçin Altın Kurallar
Türkiye'den açılan hesaplar genelde ilk haftada kapanır (Suspend). Bunu aşmanın yolu şudur:
VPN KULLANMAYIN! Etsy sizin IP adresiniz ile konumunuzun tutmasını ister. Türkiye'deyseniz Türk IP'si ile girin.
"Production Partner" Kısmı: Dijital ürün satıyorsanız burayı boş bırakın veya Canva kullanıyorsanız dürüstçe belirtin.
İlk Ürün Fiyatı: İlk ürününüzü 1$ veya 2$ gibi komik rakamlara koymayın. En az 5-10$ bandında olsun ki botlar sizi "spam" sanmasın.
ADIM 4: Parayı Türkiye'ye Çekme (Vergi ve Komisyon)
En çok sorulan ve Google'da yanlış anlatılan kısım burası.
Seçenek A: Payoneer (Önerilen)
Etsy ödemeleri için Payoneer hesabı açın. Payoneer size ABD, İngiltere gibi ülkelerden sanal banka hesabı verir. Etsy'ye bu IBAN'ı girersiniz.
Taktik: Payoneer'den paranızı TEB veya Enpara hesabınıza "Dolar" olarak çekin. TL olarak çekerseniz kur farkından zarar edersiniz.
Seçenek B: Etsy Payments (Türkiye)
Direkt TR IBAN girebilirsiniz ama kesinti çok olur ve döviz kurunu Etsy kendi belirlediği düşük kurdan çevirir.
VERGİ MESELESİ (Çok Önemli!)
Arkadaşlar, eğer yıllık kazancınız belli bir limitin altındaysa (2025-2026 için bu rakamları Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan teyit edin) ve evden çalışıyorsanız "Esnaf Muafiyeti Belgesi" alabilirsiniz. Bu belge ile şirket kurmadan, sadece bankaya gelen paranın cüzzi bir stopajını (genelde %4 civarı) banka otomatik keser. Muhasebeci tutmanıza gerek kalmayabilir. (Yatırım tavsiyesi değildir, vergi dairesine danışın).
ADIM 5: SEO Sırları (İlk Sayfaya Çıkmak)
Ürünü koydum satılmadı demeyin. Başlık ve Etiket her şeydir.
Başlık Formülü:
Ana Kelime | Yan Kelime | Hedef Kitle | Kullanım Alanı
Örnek: Printable Wall Art | Boho Nursery Decor | Baby Shower Gift | Digital Download
Kullanmanız Gereken Araç (Ücretsiz Versiyon): eRank sitesine üye olun. Rakiplerinizin hangi kelimeleri kullandığını gösterir. Onların kullandığı ama rekabeti az olan (yeşil renkli) kelimeleri kopyalayın.
SONUÇ:
Bu iş "yatattım para kazandım" işi değildir. İlk 1 ay belki hiç satış olmayacak. Ama 30-40 dijital ürün yükledikten sonra, siz uyurken telefonunuza gelen "Ka-Ching!" (Etsy satış sesi) sesini duyduğunuzda her şeye değecek.
Sorularınızı, takıldığınız yerleri bu başlık altından sorun, tek tek cevaplayalım. Birlikte büyüyelim.
Bol kazançlar!