[KARŞILAŞTIRMA] 2026 Yatırım Rehberi: Midas mı, Banka mı? En Düşük Komisyon Hangi Kurumda?

Tiklakazan.com

Administrator
Yönetici
Paranız Komisyona Gitmesin: 2026 Yatırım Aracı Kurum İncelemesi

Selamlar TıklaKazan ailesi,

Yatırıma (Borsa İstanbul, ABD Borsaları veya Altın) başlarken en çok yapılan hata: **"Mevcut maaş bankasından hisse almak."**
Bankaların çoğu "On binde 20" gibi yüksek komisyonlar keserken, yeni nesil aracı kurumlar bunu çok daha ucuza yapıyor.

2026'ya girerken 10.000 TL - 50.000 TL gibi bütçelerle yatırım yapacaklar için **Komisyon ve Masraf Karşılaştırması** hazırladım.

🏦 1. KLASİK BANKALAR (Garanti, İş, Ziraat, Akbank)
Eğer "Benim kafam rahat olsun, şubesi olsun" diyorsanız banka kullanırsınız.
  • **BIST Komisyonu:** Genelde Binde 2 (10.000 TL işlemde 20 TL keser).
  • **ABD Borsası:** Çoğu banka minimum 15$ - 25$ işlem ücreti alır. (Küçük yatırımcı için uygun değil).
  • **Avantajı:** Halka arzlara katılmak çok kolaydır, para transferi derdi yoktur.
  • **Dezavantajı:** Uygulamaları bazen yavaşlayabilir, komisyon yüksektir.

📱 2. YENİ NESİL ARACI KURUMLAR (Midas, Philip Capital vb.)
Özellikle gençlerin tercihi. SPK lisanslı oldukları için banka kadar güvenlidirler.
  • **Midas BIST Komisyonu:** İşlem hacmine göre değişir ama genelde bankalardan düşüktür. (Sabit ücret kampanyaları olabiliyor).
  • **Midas ABD Borsası:** İşlem başına sadece 1.5 Dolar keser. (Apple, Tesla almak için en mantıklısı).
  • **Avantajı:** Arayüz çok basittir, canlı veri genelde ücretsizdir.
  • **Dezavantajı:** Halka arzlara katılım bazen bankalar kadar çeşitli olmayabilir.

📊 HANGİSİNİ SEÇMELİSİN?

Kendi yatırım tarzınıza göre seçim yapın:

Yatırımcı TipiÖnerilen KurumNeden?
Halka ArzcıZiraat / Vakıf / İş BankasıTüm halka arzlar bankalara kesin gelir.
Amerikancı (Nasdaq)MidasBankalar 20$ keserken Midas 1.5$ kesiyor.
Profesyonel TraderInfo / Osmanlı / PhilipMatriks veri ekranı ve çok düşük komisyon pazarlığı.

💡 ÖNEMLİ İPUCU: HESAP İŞLETİM ÜCRETİNE DİKKAT!
Bazı bankalar, yatırım hesabınızda hisse durduğu için 3 ayda bir **"Saklama Ücreti"** veya **"Ekstre Ücreti"** kesebilir.
Aracı kurumlarda (Midas vb.) genelde bu ücretler yoktur veya çok düşüktür. Yatırım yapmadan önce mutlaka "MKK Saklama Ücreti"ni sorun.

💬 SİZ HANGİSİNİ KULLANIYORSUNUZ?

Ben şahsen ABD hisseleri için Midas, BIST ve Halka Arzlar için İş Bankası kullanıyorum.
Sizce arayüzü en hızlı olan hangisi? Bankanızdan memnun musunuz?

Yasal Uyarı: Burada yazılanlar bilgi amaçlıdır, Yatırım Tavsiyesi (YTD) değildir.

Geri