Paranız Komisyona Gitmesin: 2026 Yatırım Aracı Kurum İncelemesi
Selamlar TıklaKazan ailesi,
Yatırıma (Borsa İstanbul, ABD Borsaları veya Altın) başlarken en çok yapılan hata: **"Mevcut maaş bankasından hisse almak."**
Bankaların çoğu "On binde 20" gibi yüksek komisyonlar keserken, yeni nesil aracı kurumlar bunu çok daha ucuza yapıyor.
2026'ya girerken 10.000 TL - 50.000 TL gibi bütçelerle yatırım yapacaklar için **Komisyon ve Masraf Karşılaştırması** hazırladım.
1. KLASİK BANKALAR (Garanti, İş, Ziraat, Akbank)
Eğer "Benim kafam rahat olsun, şubesi olsun" diyorsanız banka kullanırsınız.
2. YENİ NESİL ARACI KURUMLAR (Midas, Philip Capital vb.)
Özellikle gençlerin tercihi. SPK lisanslı oldukları için banka kadar güvenlidirler.
HANGİSİNİ SEÇMELİSİN?
Kendi yatırım tarzınıza göre seçim yapın:
ÖNEMLİ İPUCU: HESAP İŞLETİM ÜCRETİNE DİKKAT!
Bazı bankalar, yatırım hesabınızda hisse durduğu için 3 ayda bir **"Saklama Ücreti"** veya **"Ekstre Ücreti"** kesebilir.
Aracı kurumlarda (Midas vb.) genelde bu ücretler yoktur veya çok düşüktür. Yatırım yapmadan önce mutlaka "MKK Saklama Ücreti"ni sorun.
SİZ HANGİSİNİ KULLANIYORSUNUZ?
Ben şahsen ABD hisseleri için Midas, BIST ve Halka Arzlar için İş Bankası kullanıyorum.
Sizce arayüzü en hızlı olan hangisi? Bankanızdan memnun musunuz?
Yasal Uyarı: Burada yazılanlar bilgi amaçlıdır, Yatırım Tavsiyesi (YTD) değildir.
Selamlar TıklaKazan ailesi,
Yatırıma (Borsa İstanbul, ABD Borsaları veya Altın) başlarken en çok yapılan hata: **"Mevcut maaş bankasından hisse almak."**
Bankaların çoğu "On binde 20" gibi yüksek komisyonlar keserken, yeni nesil aracı kurumlar bunu çok daha ucuza yapıyor.
2026'ya girerken 10.000 TL - 50.000 TL gibi bütçelerle yatırım yapacaklar için **Komisyon ve Masraf Karşılaştırması** hazırladım.
Eğer "Benim kafam rahat olsun, şubesi olsun" diyorsanız banka kullanırsınız.
- **BIST Komisyonu:** Genelde Binde 2 (10.000 TL işlemde 20 TL keser).
- **ABD Borsası:** Çoğu banka minimum 15$ - 25$ işlem ücreti alır. (Küçük yatırımcı için uygun değil).
- **Avantajı:** Halka arzlara katılmak çok kolaydır, para transferi derdi yoktur.
- **Dezavantajı:** Uygulamaları bazen yavaşlayabilir, komisyon yüksektir.
Özellikle gençlerin tercihi. SPK lisanslı oldukları için banka kadar güvenlidirler.
- **Midas BIST Komisyonu:** İşlem hacmine göre değişir ama genelde bankalardan düşüktür. (Sabit ücret kampanyaları olabiliyor).
- **Midas ABD Borsası:** İşlem başına sadece 1.5 Dolar keser. (Apple, Tesla almak için en mantıklısı).
- **Avantajı:** Arayüz çok basittir, canlı veri genelde ücretsizdir.
- **Dezavantajı:** Halka arzlara katılım bazen bankalar kadar çeşitli olmayabilir.
Kendi yatırım tarzınıza göre seçim yapın:
| Yatırımcı Tipi | Önerilen Kurum | Neden? |
|---|---|---|
| Halka Arzcı | Ziraat / Vakıf / İş Bankası | Tüm halka arzlar bankalara kesin gelir. |
| Amerikancı (Nasdaq) | Midas | Bankalar 20$ keserken Midas 1.5$ kesiyor. |
| Profesyonel Trader | Info / Osmanlı / Philip | Matriks veri ekranı ve çok düşük komisyon pazarlığı. |
Bazı bankalar, yatırım hesabınızda hisse durduğu için 3 ayda bir **"Saklama Ücreti"** veya **"Ekstre Ücreti"** kesebilir.
Aracı kurumlarda (Midas vb.) genelde bu ücretler yoktur veya çok düşüktür. Yatırım yapmadan önce mutlaka "MKK Saklama Ücreti"ni sorun.
Ben şahsen ABD hisseleri için Midas, BIST ve Halka Arzlar için İş Bankası kullanıyorum.
Sizce arayüzü en hızlı olan hangisi? Bankanızdan memnun musunuz?
Yasal Uyarı: Burada yazılanlar bilgi amaçlıdır, Yatırım Tavsiyesi (YTD) değildir.