İnternetten Ufak Tefek Para Kazananlar Vergi Ödemeli mi? (Şirket Açmadan Kurtulma Yolu 2026) [REHBER]

Abdullah468

Administrator
Maliye Eve Zarf Gönderir mi? Korkulu Rüyaya Son!
Youtube, TikTok ve Link Gelirleri İçin Şirket Açmadan %15 Stopaj Yöntemi (İstisna Belgesi)

Arkadaşlar forumda herkes "Nasıl kazanırım?" diye soruyor ama kimse kazandığı parayı nasıl çekeceğini, maliyenin kapıya dayanıp dayanmayacağını konuşmuyor.

Google'da arattığınızda muhasebeciler hemen "Şahıs şirketi kur, bana aylık 2.000 TL defter parası ver, Bağkur öde" diyor. Halbuki aylık geliri 3-5 bin TL olan bir öğrenci veya ev hanımı için bu imkansız.

Devletin son yıllarda çıkardığı ve 2026'da limitleri güncellenen **"Sosyal İçerik Üreticiliği İstisna Belgesi"** sayesinde şirket kurmadan, muhasebeci tutmadan paranızı yasal olarak nasıl alırsınız? Adım adım anlatıyorum.

1. Kimler Risk Altında? (Sınır Nedir?)
Öncelikle "Ben ayda 500 TL kazanıyorum, devlet beni ne yapsın?" demeyin. Banka hesap hareketleri artık yapay zeka ile taranıyor. Düzenli olarak (her ay) hesabınıza Google'dan, TikTok'tan veya reklam sitelerinden para geliyorsa, bu "Ticari Kazanç" sayılır ve 5 yıl sonra faiziyle karşınıza çıkabilir.

2. Çözüm: "İstisna Belgesi" Nedir?
Devlet, küçük yayıncıları korumak için mükemmel bir sistem getirdi.
Mantık şu: **"Şirket kurma, sadece bankaya git, gelen paradan otomatik vergi kesilsin, konu kapansın."**

Süreç Şöyle İşliyor (Adım Adım):
  1. İkametgahınızın bağlı olduğu Vergi Dairesi'ne gidiyorsunuz (veya İnteraktif Vergi Dairesi'nden online başvuru yapıyorsunuz).
  2. "Sosyal İçerik Üreticiliği İstisna Belgesi" almak istiyorum diyorsunuz.
  3. Size bir kağıt veriyorlar. Bu kağıtla bankaya gidiyorsunuz.
  4. Banka size özel bir "İstisna Hesabı" açıyor.
  5. Artık Google/TikTok/Reklam ödemelerinizi bu IBAN'a istiyorsunuz.
  6. Para yattığı an banka otomatik olarak %15'ini devlete gönderiyor, kalan %85 tertemiz sizin oluyor.

3. Avantajları Neler?
Bu yöntemi kullanırsanız:
  • Muhasebeci Yok: Aylık defter tasdik ücreti ödemezsiniz.
  • Beyanname Yok: Her ay KDV, Muhtasar vs. ile uğraşmazsınız.
  • Fatura Kesme Yok: Fatura koçanıyla işiniz olmaz.
  • Tamamen Yasalsınız: Kafanız yastığa rahat gider.

4. Dikkat Edilmesi Gereken Tuzaklar (2026 Limiti)
Her güzel şeyin bir sınırı var.

* **Yıllık Ciro Limiti:** 2025-2026 dönemi için yıllık geliriniz 3 Milyon TL (Rakam değişebilir, güncel Gelir Vergisi tarifesinin 4. dilimine bakınız) altındaysa bu sistemi kullanabilirsiniz. Bu rakamı geçerseniz mecburen şirketleşmeniz gerekir.
* **Sponsorluklar:** Bu hesap sadece platform gelirleri (Adsense, Reklam geliri, Abonelik, Hediye) içindir. Elden para aldığınız işler veya farklı faturalı işler bu kapsama girmeyebilir.
* **Bağkur Riski:** Eğer halihazırda sigortalı bir çalışan değilseniz (öğrenciyseniz), bu hesabı açtığınızda otomatik Bağkur borcu çıkabilir. Sigortalı çalışansanız sorun yok. Bunu mutlaka memura sorun.

[BOX=SONUÇ]ÖZETLE:
Ayda 5.000 - 30.000 TL arası kazanan bir içerik üreticisiyseniz, şirket açıp masraf yapmak yerine bu belgeyi alıp %15 stopaj ile kafanız rahat şekilde paranızı harcayabilirsiniz.
Google'da "Maliye çağırdı ne yapacağım?" diye aratmadan önce önleminizi alın.[/BOX]

Aranızda bu belgeyi kullanan var mı? Süreç zor muydu?

Geri