api-ms-win-core-winrt-l1-1-0.dll Hatası Nedir ve Kesin Olarak Nasıl Çözülür?

TIKLA
PARA
BİLGİ
ÇEVRE
VİZYON
TIKLA
KAZAN
Kazandıran Forum..

Tiklakazan.com

Administrator
Yönetici
Selamlar herkese. Bilgisayara yeni bir oyun, Adobe programı veya ağır bir yazılım kurduğunuzda ekrana aniden fırlayan "api-ms-win-core-winrt-l1-1-0.dll bilgisayarınızda eksik olduğundan başlatılamıyor" hatası, en can sıkıcı Windows sorunlarından biridir.

Genelde bu hatayı alan kullanıcılar panikle arama motorlarına koşup ilk buldukları dosyayı indirerek sisteme atmaya çalışıyor. Ancak bu, sorunu çözmek bir yana, işletim sistemini tamamen çökertebilir. Gelin bu işin mantığını kavrayalım ve sorunu kökten, doğru yöntemlerle çözelim.

Bu DLL Dosyası Aslında Nedir? (İşin Teknik Mantığı)

Ezbere iş yapmamak için önce karşımızdaki dosyanın ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Dosya adındaki "winrt" ibaresi, Windows Runtime'ın (Windows Çalışma Zamanı) kısaltmasıdır.

Şimdi burası kilit nokta: Bu dosya aslında klasik anlamda içi kod dolu, tek başına çalışan bağımsız bir DLL dosyası değildir. Microsoft'un "API Set" (API Yönlendirmesi) dediği yeni sistemin bir parçasıdır. Yani bu dosyalar bir nevi "adres defteri" veya "sanal köprü" görevi görür.

Bir program Windows'un çekirdek özelliklerine (örneğin kameraya erişim, bildirim gönderme, bellek yönetimi) ulaşmak istediğinde bu köprüyü kullanır. Eğer köprü yıkılmışsa, yanlış yere yönlendiriyorsa veya sistemde hiç yoksa, o program çalışmayı reddeder ve size bu hatayı fırlatır.

Bu Hata Neden Durduk Yere Ortaya Çıkar?

Bilgisayarınız dün tıkır tıkır çalışırken bugün neden bu hatayı veriyor? Başlıca sebepleri şunlar:
  • Sistemdeki Visual C++ kütüphanelerinin silinmesi veya yeni kurulan bir program tarafından bozulması.
  • Windows güncellemelerinin yarıda kesilmesi, internet kopması yüzünden hatalı inen paketler.
  • Sisteminize kurduğunuz sözde "Kayıt Defteri Temizleyici" (Registry Cleaner) tarzı programların, Windows'un sanal yönlendirmelerini gereksiz dosya sanıp silmesi.
  • Eski bir işletim sistemi (Windows 7 veya 8.1) kullanırken, sadece Windows 10/11 için yazılmış modern bir uygulamayı çalıştırmaya zorlamak.

Adım Adım Kesin Çözüm Yolları

ÖNEMLİ UYARI: İnternetteki "DLL indir" sitelerinden bu dosyayı tekil olarak indirip System32 veya SysWOW64 klasörüne kesinlikle kopyalamayın. Bu dosyalar sanal köprüler olduğu için manuel olarak kopyalanan dosyalar hiçbir işe yaramaz. Üstelik bu tarz sitelerden indirilen dosyaların içine gizlenmiş "DLL Hijacking" dediğimiz virüsleri yeme riskiniz çok yüksektir. Sistemi onarmak yerine arka planda kripto para madencisi bile çalıştırabilirsiniz.

1. Visual C++ Redistributable Paketlerini Baştan Kurmak
Bu hatanın %90 oranındaki ana sebebi C++ paketlerindeki çatışmalardır. Çözümü gayet basit:
  • Öncelikle Denetim Masası > Program Ekle/Kaldır bölümüne girin.
  • Listede gördüğünüz "Microsoft Visual C++" ile başlayan paketlere sağ tıklayıp "Değiştir" ve ardından "Onar" (Repair) deyin.
  • Bu işlem sorunu çözmezse, Microsoft'un resmi sitesine gidin ve Visual C++ 2015-2022 Redistributable paketinin en güncel halini indirin.
  • Dikkat etmeniz gereken altın kural: İşletim sisteminiz 64-bit (x64) olsa dahi, hem x86 hem de x64 versiyonlarının ikisini birden kurmalısınız. Çünkü oynadığınız oyun veya açmaya çalıştığınız program 32-bit altyapısını kullanıyor olabilir. İkisini de kurun ve bilgisayarı yeniden başlatın.

2. Oyunun/Programın Kendi İçindeki Kütüphaneleri Kullanmak
Eğer bu hatayı özel olarak tek bir oyunda veya programda (örneğin Steam'den indirdiğiniz bir oyunda) alıyorsanız, o yazılımın kendine has bir sürüm ihtiyacı olabilir.
  • Hata veren oyunun kurulu olduğu ana klasöre girin.
  • İçerisinde _Redist, _CommonRedist veya vcredist adında bir klasör arayın.
  • O klasörün içindeki kurulum dosyalarını (genelde .exe veya .msi formatındadır) manuel olarak çalıştırıp kurun. Oyun yapımcıları, oyunun tam olarak ihtiyaç duyduğu DLL sürümlerini o klasörün içine koyarlar.

3. Windows Dosyalarını Komut İstemiyle Onarma (SFC ve DISM)
Eğer C++ paketleri işe yaramadıysa, Windows'un köprü (API Set) sistemi çökmüş demektir. Bunu programsız, formata gerek kalmadan şu komutlarla düzeltebiliriz:
  • Başlat menüsüne cmd yazın. Çıkan "Komut İstemi" sonucuna sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır diyerek açın. (Yönetici açmazsanız yetki hatası verir).
  • Önce klasik tarama komutumuzu girelim:
    Kod:
    sfc /scannow
  • Bu işlem biraz sürecektir. %100 olana kadar pencereyi kapatmayın. Sistem kendi içindeki bozuk dosyaları bulup onarmaya çalışacak.
  • İşlem bitince (özellikle "onarılamadı" tarzı bir uyarı verirse), hemen ardından şu komutu kopyalayıp yapıştırın ve Enter'a basın:
    Kod:
    DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
  • İşte bu hayat kurtaran komuttur. Bilgisayarınız direkt olarak Microsoft'un Update sunucularına bağlanır, bozuk dosyaların orijinal ve sağlam hallerini indirip sisteminizdekilerle değiştirir. Bittiğinde bilgisayarı mutlaka yeniden başlatın.

4. İşletim Sistemi Uyumluluğu ve Güncellemeler
Eğer hala Windows 7 veya Windows 8.1 kullanıyorsanız ve yeni nesil bir uygulamayı açmaya çalışıyorsanız bu hatayı almanız çok normaldir. Çünkü bu programlar "Universal Windows Platform" (UWP) altyapısını arar ve bu altyapı eski işletim sistemlerinde tam olarak desteklenmez.

Windows 10 veya 11 kullanıcısıysanız; Ayarlar > Windows Update kısmına girin. "İsteğe bağlı güncellemeler" sekmesi de dahil olmak üzere bekleyen tüm güncellemeleri yapın. Çoğu zaman küçük bir Windows çekirdek güncellemesi bu hatayı saniyeler içinde ortadan kaldırır.

Son Söz
Gördüğünüz gibi "dll eksik" hatası dünyanın sonu değil veya formata koşmayı gerektirecek bir durum içermiyor. Sistemin "aradığım köprüyü bulamıyorum" deme şekli sadece. Yukarıdaki adımları sırasıyla uyguladığınızda sorunun %99 ihtimalle çözüleceğini garanti edebilirim.

Siz hangi adımı uygulayarak sorundan kurtuldunuz? Veya her şeyi yapmanıza rağmen inatla açılmayan bir program var mı? Yorumlarda belirtirseniz durumunuza özel olarak beraber inceleyebiliriz. İyi forumlar!

Geri