Trendyol Kargo Baremi Uygulaması 2026

TIKLA
PARA
BİLGİ
ÇEVRE
VİZYON
TIKLA
KAZAN
Kazandıran Forum..

Tiklakazan.com

Administrator
Yönetici
Trendyol Kargo Baremi ve Fiyatlandırma Sistemi 2026 (Zarar Etmemek İçin Mutlaka Okuyun)

Selamlar değerli e-ticaret emekçileri, herkese bol kazançlar.

Biliyorum, 2026 yılına girdiğimizden beri hepimizin kafası biraz karışık. Enflasyon, artan maliyetler derken Trendyol da kargo barem (fiyatlandırma) sisteminde köklü değişikliklere gitti. Eskiden "50 TL altı müşteri öder" gibi basit kurallar vardı ama artık sistem biraz daha karmaşık ve dinamik hale geldi.

Forumda sıkça "Ürün sattım ama elime 3 kuruş kaldı, kargo neden bu kadar kesildi?" diye isyan eden arkadaşları görüyorum. Çoğu zaman sorun kargo fiyatlarında değil, ürünün girdiği **"Barem Aralığı"**nın yanlış hesaplanmasından kaynaklanıyor. Eğer ürününüzü yanlış fiyattan listelerseniz, kargo ücreti bütün karınızı süpürüp götürebilir.

Bu rehberde, 2026 yılı güncel **Trendyol Kargo Baremi Uygulaması** nedir, hangi baremde kargoyu kim öder ve kar marjımızı korumak için fiyatları nasıl ayarlamalıyız, adım adım anlatacağım.

Nedir Bu "Kargo Baremi" Olayı? (Özet)

Kargo baremi, satılan ürünün fiyatına göre kargo ücretinin kim tarafından (Alıcı mı, Satıcı mı, Yoksa Ortak mı?) ödeneceğini belirleyen limittir. Trendyol, düşük tutarlı siparişlerde satıcıyı korumak, yüksek tutarlı siparişlerde ise müşteriyi teşvik etmek için bu sistemi kullanır.

2026 itibarıyla genel geçer barem mantığı şöyledir (Rakamlar kategoriye göre değişebilir ama mantık aynıdır):
  • Alt Barem (Örn: 250 TL Altı): Kargo ücretinin büyük kısmını müşteri öder veya Trendyol sübvanse eder. Satıcıdan cüzi bir "işlem bedeli" kesilir.
  • Orta Barem (Kampanyalı): Ürün fiyatı barem sınırındaysa (Örn: 250-500 TL), kargo ücreti bölüşülür.
  • Üst Barem (Kargo Bedava): Belirli limitin üzerindeki (Örn: 500 TL üzeri) siparişlerde kargo tamamen SATICIYA aittir.

2026 Barem Stratejileri: Nasıl Zarar Etmeyiz?

İşte işin püf noktası burası. Sistemin açığını değil, mantığını kullanarak nasıl daha karlı satacağınızı maddeler halinde yazdım.

1. Kritik Eşiklere Dikkat Edin (1 TL Farkla Batmayın)

Diyelim ki 2026 yılı için "Satıcı Öder" limiti 300 TL olsun.
  • Ürünü 299 TL'ye satarsanız: Kargo ücretini müşteri öder (veya kampanya dahilinde çok düşük ödersiniz). Cebinizden 20-30 TL kargo parası çıkmaz.
  • Ürünü 301 TL'ye satarsanız: "Kargo Bedava" etiketi gelir ve yaklaşık 60-70 TL kargo ücreti SİZDEN kesilir.

Dikkat: Ürüne 2 TL zam yaptığınızı sanarken, aslında kargo maliyeti yüzünden 50 TL zarar edebilirsiniz. Barem geçiş noktalarını (Threshold) panelinizden sürekli kontrol edin.

2. Sepet Baremi vs. Ürün Baremi Farkı

Birçok satıcı bunu karıştırıyor.
  • Müşteri mağazanızdan 2 tane ürün aldı ve sepet toplamı baremi geçti. Bu durumda kargo size kilitlenir mi?
  • Cevap: Evet, genellikle "Sepet Tutarı" baz alınır. Bu yüzden "Çok Al Az Öde" kampanyalarını kurgularken, sepet ortalamasının kargo maliyetini kurtaracak seviyede olduğundan emin olun.

3. Desi Artışlarına Karşı "Küçük Paket" Avantajı

Trendyol barem sistemi sadece fiyata değil, desiye de bakar.
  • Eğer ürününüz 199 TL (Alt Barem) ise ama 5 desi geliyorsa, Trendyol sizden yine yüksek kesinti yapabilir.
  • Paketlemeyi mümkün olduğunca sıkı ve küçük yapın. Havalı naylonu (patpat) abartıp 1 desilik ürünü 3 desiye çıkarmayın. 2026 kargo fiyatlarında her desi altın değerinde.

Sıkça Yapılan Hatalar

• Kampanya Dönemi Baremleri: Efsane Günler veya Mega Eylül gibi dönemlerde Trendyol barem limitlerini değiştirir (Bazen düşürür, bazen yükseltir). Duyuruları okumayıp eski fiyattan devam edenler o ay hep cepten yer.
  • İade Kargo Maliyeti: Müşteri ürünü iade ettiğinde, gidiş kargosu baremden dolayı ucuz olsa bile, dönüş kargosu TAM FİYAT üzerinden size yansıtılır. Yüksek iade oranlı ürünlerde barem avantajına güvenmeyin.

İpucu: Ürün maliyetinizi hesaplarken "Kargo Maliyeti" kalemine asla sabit bir sayı yazmayın. "Barem Altı Maliyet" ve "Barem Üstü Maliyet" olarak iki ayrı senaryo çalışın.

Söz Sizde: Barem Savaşları

Özetle arkadaşlar; 2026'da e-ticaret yapmak sadece "Al-Sat" değil, aynı zamanda iyi bir "Matematik" yönetimi gerektiriyor. Kargo baremlerini bir oyun kuralı gibi düşünün ve stratejinizi ona göre kurun. 299 TL ile 300 TL arasındaki o ince çizgi, kar veya zarar etmenizi belirler.

Peki siz bu konuda neler yaşıyorsunuz?
Barem limitlerine takılıp zarar ettiğiniz oldu mu? Fiyatlama yaparken hangi Excel tablolarını veya araçları kullanıyorsunuz? Özellikle tekstil veya züccaciye gibi çoklu alımın olduğu kategorilerde sepet baremini nasıl yönetiyorsunuz?

Tecrübelerinizi aşağıya yazın, yeni başlayan arkadaşlara ışık tutalım. Herkese bol "Baremi Tutan" satışlar!

Son düzenleme:
Geri