Midas Gümüş Kodu Nedir?

TIKLA
PARA
BİLGİ
ÇEVRE
VİZYON
TIKLA
KAZAN
Kazandıran Forum..

Tiklakazan.com

Administrator
Yönetici
Beyler direkt konuya giriyorum, uzatmadan net bilgi vereceğim. Google'da ve forumda sürekli "Midas gümüş kodu nedir, Midas'tan gümüş nasıl alınır" diye aranıyor. Uygulamaya girip arama çubuğuna "Gümüş" veya "XAG" yazınca hiçbir şey çıkmamasının sebebi çok basit: Midas bir banka değil, aracı kurum. Yani vadesiz altın/gümüş hesabı açıp gram bazında maden alamıyorsunuz.

Bunun yerine borsada işlem gören ve doğrudan gümüş fiyatlarına endeksli olan yatırım fonlarını (ETF) hisse senedi alır gibi almanız gerekiyor. Mantık tamamen aynı, gümüş artarsa fonunuz da artar. Bankaların o devasa makas (spread) aralıklarına para kaptırmak istemeyenler için kullanmanız gereken kodlar şunlar:

1. Türk Lirası (BIST) İçin Gümüş Kodu: GMSTR

Elinizdeki TL ile Borsa İstanbul üzerinden gümüşe yatırım yapmak istiyorsanız alacağınız fonun kodu GMSTR'dir. (QNB Finans Portföy Gümüş Borsa Yatırım Fonu).

• Nasıl alınır? Midas uygulamasında Türk Borsası sekmesine geçin, arama yerine GMSTR yazın. Normal bir şirketin hissesini alıyormuş gibi kaç lot istiyorsanız girip alıyorsunuz.
  • Avantajı: Bankalardaki o uçuk alım-satım farkı yoktur. Borsadaki anlık fiyat neyse o fiyattan alır, satmak istediğinizde de anında satıp nakde dönebilirsiniz.
  • Dezavantajı: Borsa İstanbul'da işlem gördüğü için sadece hafta içi 10:00 - 18:00 saatleri arasında alım-satım yapabilirsiniz. Gece piyasa kapalıyken işlem yapamazsınız.

2. Dolar (ABD Borsası) İçin Gümüş Kodu: SLV

Eğer hesabınızda dolar varsa veya yatırımlarınızı Amerikan borsası üzerinden yürütüyorsanız, dünyadaki en büyük gümüş borsa yatırım fonunun kodu SLV'dir (iShares Silver Trust).

SLV, kasalarında fiziksel olarak tonlarca gümüş tutan devasa bir fondur. Siz bu fonu aldığınızda, aslında o kasalardaki fiziki gümüşe ortak olmuş olursunuz. Küresel ons gümüş fiyatını birebir takip eder.

• Alternatif olarak SIVR (abrdn Physical Silver Shares ETF) kodu da vardır, aynı mantıkla çalışır ama SLV'nin işlem hacmi çok daha yüksektir. Piyasada anında alıcı/satıcı bulmak daha kolaydır.
  • ABD piyasaları bizim saatimizle akşamüstü açıldığı için işlemlerinizi o saatlerde yapmanız gerekir.

3. Gümüş Çıkaran Maden Şirketleri (Riskli/Kaldıraçlı Alternatif)

Gümüşün direkt kendisine değil de, gümüş madenciliği yapan şirketlere yatırım yapmak isterseniz şu kodlara bakabilirsiniz:

• PAAS (Pan American Silver)
  • AG (First Majestic Silver) - Kodu direkt gümüşün periyodik tablodaki simgesi.
  • HL (Hecla Mining)

Ufak bir uyarı: Maden şirketleri, gümüşün kendi fiyatından daha oynaktır. Gümüş %2 artarsa bu hisseler %5-6 artabilir, ama gümüş düştüğünde de aynı hızla çakılırlar. Daha agresif bir yatırım tarzıdır.

Özet ve Tavsiye

Fiziki olarak alıp evde saklama derdiniz yoksa, sırf bankaların koyduğu o insafsız makas aralıklarından kurtulmak için fon üzerinden ilerlemek mantıklı. TL ile işlem yapıyorsanız GMSTR, Dolar ile yapıyorsanız SLV kodunu aratıp sepetinize ekleyebilirsiniz. Ben şahsen bu makas olayından dolayı bankalardan maden almayı uzun süre önce bıraktım.

Durum bundan ibaret. Eklemek isteyen veya farklı bir taktiği olan varsa yorumlara yazsın.

(Not: Yazılanlar tamamen bilgi amaçlıdır, yatırım tavsiyesi içermez. Kendi riskinizi kendiniz ayarlayın.)

Geri