Maaş Yetmiyor Diyenlere: 2026 İçin "Kakeibo" Tekniği ve Borç Kapatma Stratejisi

Tiklakazan.com

Administrator
Yönetici
Merhabalar,

Hepimiz aynı dertten muzdaribiz: "Maaş hesaba yattığı gibi bitiyor, para nereye gidiyor anlamıyorum."
Enflasyon, kredi kartı taksitleri ve faturalar derken ay sonunu getirmek bir cambazlık gerektiriyor.

Bu konuda forumda hep "nasıl daha çok kazanırız"ı konuşuyoruz ama "elimideki parayı nasıl yönetiriz" kısmı genelde eksik kalıyor. Bugün size dünyada en çok uygulanan, kullanıcıyı sayfada tutacak ve hesap yaptıracak 2 Etkili Yöntemden bahsedeceğim.

Kağıdı kalemi (veya Excel'i) hazırlayın.

1. YÖNTEM: Japonların "Kakeibo" Sanatı

Japonların 1900'lerin başında geliştirdiği bu yöntem, dijital uygulamaların aksine "elle yazmayı" şart koşuyor. Çünkü beyin, yazdığı harcamayı daha ciddiye alıyor.

Nasıl Uygulanır?
Her ayın başında boş bir deftere şu 4 soruyu yazıp cevaplıyorsunuz:
  1. Kaç param var? (Net Gelir)
  2. Kaç para biriktirmek istiyorum? (Hedef)
  3. Kaç para harcayacağım? (Sabit Giderler)
  4. Neyi değiştirebilirim? (Gereksiz harcamalar)

Harcamaları 4 Kategoriye Bölün:
  • Survival (Hayatta Kalma): Kira, gıda, fatura.
  • Optional (İsteğe Bağlı): Dışarıda yemek, sigara, kahve.
  • Culture (Kültür): Kitap, sinema, Netflix.
  • Extra (Ekstra): Arıza, düğün hediyesi vb.

Deneyenler, sadece harcamaları "İsteğe Bağlı" kategorisine yazarken bile suçluluk hissedip harcamaktan vazgeçtiğini söylüyor.

2. YÖNTEM: Borç Kartopu (Snowball) Taktığı

Eğer kredi kartı borçları içinde yüzüyorsanız, matematiksel olarak "en yüksek faizliyi" ödemek mantıklıdır. AMA psikolojik olarak "En Küçük Borcu" ödemek sizi kurtarır. Buna Snowball (Kartopu) denir.

Adım Adım Kurtuluş Planı:
  • Tüm borçlarınızı (limitine bakmadan) en küçük tutardan en büyüğe doğru alt alta yazın.
  • En küçük borç haricindeki hepsine sadece "Asgari Tutar" ödeyin.
  • Elinizdeki tüm nakit gücüyle o listedeki en küçük borcu kapatın.
  • O borç bitince, oraya ödediğiniz parayı bir alttaki borca ekleyerek ödeyin.
Küçük borçlar kapandıkça beyniniz "Başarıyorum" sinyali verir ve büyük borçları kapatmak için motive olursunuz.

2026 Türkiye Şartlarında 50/30/20 Kuralı Mümkün mü?

Ekonomi kitapları der ki:
%50 İhtiyaçlar - %30 İstekler - %20 Birikim.

Ancak şu anki kira ve market fiyatlarıyla maaşın %50'si ile ihtiyaçları karşılamak Türkiye'de neredeyse imkansız. Biz buna forum olarak şöyle bir güncelleme yapabiliriz:
%70 Zorunlu Gider - %20 Borç Kapama - %10 "Zor Gün" Fonu.

Sizin Taktikleriniz Neler?
Ay sonunu getirmek için uyguladığınız özel bir yöntem var mı?
Market alışverişinde, faturalarda kısıntı yapmak için neler yapıyorsunuz?
"Ben şunu kestim, ayda şu kadar kar ettim" dediğiniz tüyoları yorumlarda bekliyoruz.

Geri