Selamlar arkadaşlar,
Google'da "İran Riyali nasıl alınır" diye arattığınızda karşınıza sadece anlık kur çevirici sitelerin veya ekonomi haberlerinin çıktığını fark etmişsinizdir. Gerçekten gidip bu parayı fiziki olarak almak istediğinizde tatmin edici Türkçe bir kaynak bulmak çok zor.
Özellikle ticaret yapanlar, koleksiyonerler veya "Çok ucuzladı, köşeye atayım ileride değerlenir mi?" düşüncesiyle İran Riyali almak isteyenler için bu konuyu açmak istedim. Çünkü bu parayı bulmak, gidip köşedeki dövizciden Dolar veya Euro almaya hiç benzemiyor.
Bankalar veya Mahalle Dövizcileri Neden İran Riyali Satmıyor?
Ziraat Bankası, Garanti veya mahallenizdeki AVM dövizcisine gidip "Bana İran Riyali verin" derseniz büyük ihtimalle "Bizde işlem görmüyor" cevabını alırsınız. Bunun iki ana sebebi var:
Dikkat: Riyal mi, Tümen (Toman) mi? Kafanız Karışmasın!
İran parası alırken veya o bölgeye giderken bilmeniz gereken en hayati kural budur. Resmi para birimi Riyal'dir ama halk ve piyasa Tümen (Toman) kullanır.
Peki Fiziksel Olarak Nereden Alınır?
Bankalar satmıyorsa bu parayı nereden bulacağız?
Yatırım İçin Alınır mı? "Çuvalla Alsak Zengin Olur muyuz?"
Forumda veya sağda solda "Paranın değeri çok düştü, 1000 TL verip milyonlarca Riyal alayım, yarın ambargo kalkarsa köşeyi dönerim" diyenleri sıklıkla görüyoruz.
Maalesef işler o kadar basit değil. İran Riyali sürekli enflasyon ve devalüasyon (değer kaybı) yaşayan bir para birimi. Yani paranız durduğu yerde erimeye devam edebilir. Koleksiyon harici uzun vadeli "yatırım aracı" olarak görmek büyük bir risktir.
Siz Ne Düşünüyorsunuz?
Aramızda daha önce ticaret, gezi veya yatırım amaçlı İran Riyali alan oldu mu? Eğer bulunduğunuz ilde "Ben şuradan rahatça alıp bozabiliyorum" dediğiniz güvenilir döviz büroları varsa aşağıda paylaşın da rehberimiz zenginleşsin.
Google'da "İran Riyali nasıl alınır" diye arattığınızda karşınıza sadece anlık kur çevirici sitelerin veya ekonomi haberlerinin çıktığını fark etmişsinizdir. Gerçekten gidip bu parayı fiziki olarak almak istediğinizde tatmin edici Türkçe bir kaynak bulmak çok zor.
Özellikle ticaret yapanlar, koleksiyonerler veya "Çok ucuzladı, köşeye atayım ileride değerlenir mi?" düşüncesiyle İran Riyali almak isteyenler için bu konuyu açmak istedim. Çünkü bu parayı bulmak, gidip köşedeki dövizciden Dolar veya Euro almaya hiç benzemiyor.
Ziraat Bankası, Garanti veya mahallenizdeki AVM dövizcisine gidip "Bana İran Riyali verin" derseniz büyük ihtimalle "Bizde işlem görmüyor" cevabını alırsınız. Bunun iki ana sebebi var:
- Uluslararası Ambargolar: İran bankacılık sistemi küresel SWIFT ağına tam entegre olmadığı için, Türk bankaları resmi olarak Riyal rezervi tutmayı ve bu paranın transferini riskli buluyor.
- Aşırı Enflasyon ve Hacim: Paranın değeri o kadar düşük ki, mahalle dövizcisi bunu kasasında fiziksel olarak tutmak istemiyor. Çünkü bugün aldığı fiyat yarına değer kaybedebiliyor ve alıcısı çok az.
İran parası alırken veya o bölgeye giderken bilmeniz gereken en hayati kural budur. Resmi para birimi Riyal'dir ama halk ve piyasa Tümen (Toman) kullanır.
- 1 Tümen = 10 Riyal demektir. (Yani Riyal'den bir sıfır atılmış halidir).
- Elinizde 100.000 Riyal yazan bir banknot varsa, İranlı bir esnaf için o para aslında 10.000 Tümen'dir.
Bankalar satmıyorsa bu parayı nereden bulacağız?
- İstanbul Kapalıçarşı / Tahtakale: Buradaki sıradan vitrin dövizcilerinde bulmanız çok zordur. Ayaklı borsa dediğimiz iç kısımlardaki, daha çok Orta Doğu ülkeleriyle ticaret yapan "spesifik" döviz bürolarına sormanız gerekir. Hatta bazen elden değil, önceden sipariş verip getirten yerler vardır.
- Sınır İlleri (Van, Ağrı, Hakkari): İran Riyali'nin Türkiye'de en kolay bulunduğu yerler Kapıköy (Van) veya Gürbulak (Ağrı) sınır kapılarına yakın döviz bürolarıdır. Buralarda İranlı turist yoğunluğu olduğu için Riyal/Tümen işlemleri günlük olarak çok rahat yapılır.
Forumda veya sağda solda "Paranın değeri çok düştü, 1000 TL verip milyonlarca Riyal alayım, yarın ambargo kalkarsa köşeyi dönerim" diyenleri sıklıkla görüyoruz.
Maalesef işler o kadar basit değil. İran Riyali sürekli enflasyon ve devalüasyon (değer kaybı) yaşayan bir para birimi. Yani paranız durduğu yerde erimeye devam edebilir. Koleksiyon harici uzun vadeli "yatırım aracı" olarak görmek büyük bir risktir.
Siz Ne Düşünüyorsunuz?
Aramızda daha önce ticaret, gezi veya yatırım amaçlı İran Riyali alan oldu mu? Eğer bulunduğunuz ilde "Ben şuradan rahatça alıp bozabiliyorum" dediğiniz güvenilir döviz büroları varsa aşağıda paylaşın da rehberimiz zenginleşsin.