Mobil bankacılıkta veya ATM'de bu yazıyı görüp "Yardımım iptal oldu" diye korkmayın. İşte yapmanız gerekenler.
Selamlar Arkadaşlar,
Son günlerde (Ocak 2026) özellikle Ziraat Bankası ve PTT üzerinden Aile Destek, SED veya Engelli maaşı alan birçok üyemizden şu endişeli soruyu alıyoruz:
"Hesap hareketlerime baktım, 'Sosyal Kart Resen Kapatma - Merkez Ödeme' diye bir işlem var ve bakiyem sıfır görünüyor! Devlet yardımımı mı kesti? Param nereye gitti?"
Öncelikle derin bir nefes alın.
Cevap: Hayır, sosyal yardımınız KESİLMEDİ. Paranız da yanmadı.
Tiklakazan.com olarak bu teknik bankacılık terimini araştırdık ve paranızı nasıl çekeceğinizi adım adım yazdık.
Bankacı diliyle değil, bizim anlayacağımız dille anlatalım:
* "Sosyal Kart": Yardım paralarınızın yattığı, genellikle kredili mevduat hesabı (KMH) özelliği olmayan banka kartıdır.
* "Resen Kapatma": Bankanın sistemi, kartınızı veya o hesabı otomatik olarak pasife almış demektir. (Genelde kart süresi dolduğunda veya hesap uzun süre hareketsiz kaldığında olur).
* "Merkez Ödeme": İşte en önemli kısım burası! Bu, "Para bu şubeden/karttan alındı, BANKANIN HAVUZUNA (Merkeze) aktarıldı" demektir.
Özetle: Para hala sizin adınıza bankada duruyor ama kartınızla bağlantısı koparılmış. O yüzden ATM'de veya mobilde göremiyorsunuz.
Bu parayı çekmek için maalesef ATM yeterli olmayacaktır. Şu adımları izlemeniz gerekiyor:
Şubeye Gidin: Ziraat Bankası veya PTT şubesine, T.C. Kimlik Kartınızla birlikte bizzat gidin.
Gişedeki Memura Şunu Deyin: "Hesabımda 'Merkezi Ödeme' görünüyor. İsmime gelen parayı havuzdan çekmek istiyorum."
Hesap Tanımlama: Memur size parayı elden verecektir. Daha sonra bu sorunu tekrar yaşamamak için hesabınızı "Vadesiz Mevduat" hesabına bağlatmasını isteyin.
2026 yılında bankalar, "Atıl Hesapları" (Uzun süre işlem görmeyen veya sadece yardım yatıp çekilen hesapları) temizlemek için sistem güncellemesi yapıyor.
Eğer kartınızı alışverişte kullanmıyorsanız, sadece para çekiyorsanız sistem kartı "Kullanılmıyor" sanıp kapatabiliyor.
İPUCU: Şubeye gitmeden önce e-Devlet üzerinden "PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri" veya "Sosyal Yardım Bilgileri" kısmını kontrol edin. Orada "Ödemeniz Hazırdır" yazısını görüyorsanız, paranız %100 güvendedir.
Hangi bankada bu hatayı aldınız? Şubede çözebildiniz mi? Yorumlara yazın, diğer arkadaşlara yol gösterelim!